Pages

KeCintAAn KpD ALLAH meLingKuPi hati,KeCinTaaN inI MembimbIng HaTi Dan BahKan MenaMbaH Ke seGaLa HaL

kupu-kupu

Photobucket

Monday, 15 August 2011

Kacang Panjang Goreng Belacan

Disebabkan ada kacang panjang kita masak kacang panjang goreng belacan..nak tunjuk cara atau bahan tak rasenya semua tau kot..tak perlahh..kadang kita lupa gak kan..so inilah resipi paling simple fizah buat..tak banyak bahan tapi sedapp..ehheeh..sorrylahh kebanyakkan gambar dlm blog nie xberapa memuaskan almaklumlah pakai kamera phone jer...camera canggih ada tapi malas nk buka bekas lagipun berat sangat..nk setting ag..ikutkan rugi jer ada kamera mahal2 sampai rm2000 harganyer last2 pakai phone gak..ahahhaha

Bahan A
Kacang panjang -potong 2cm atau ikut selera nk potong tegak atau sengget
200gm ikan bilis - agak2 jer ( digoreng)
2 sudu minyak masak..
garam dan gula secukup rase

Bahan B - ditumbuk
2biji cili merah
10 biji cili padi-kurangkan kalo xsuka pedas k.
1 incbelacan
1 ulas bawang putih
3biji bawang merah

Mari kita Memasak plak :-
* Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg ditumbuk hingga harum. Masukkan kacang panjang dan gaul rata. Isikan garam tapi fizah tak letak garam pun sebab ikan bilis n belacan tadi dah masin..kuarngkan masin dlm makanan..ehehehe..Tutup api dan masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi..jgn lama sangat masak bila dah masukkan sayur nanti hilang zatnya...




No comments:

Post a Comment