Pages

KeCintAAn KpD ALLAH meLingKuPi hati,KeCinTaaN inI MembimbIng HaTi Dan BahKan MenaMbaH Ke seGaLa HaL

kupu-kupu

Photobucket

Saturday, 23 April 2011

~KeiStimEwaaN WaniTa~

        
                         " SeKadar ReNunGan ,
                       Buat insan yang bergelar Wanita,
                       Ketahuilah betapa istimewanya menjadi wanita,
                       Betapa bertuahnya menjadi wanita, 
                       Bersyukurlah kerna menjadi wanita."


Ini adalah serba sedikit yg aku ingat dan menjadi satu pegangan..aku cuba untuk menjadi dan mengikutinya..biaserlah kadangkala manusia nie tak semuanya sempurnakan...diantaranya ialah:-

1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana lebih penyayang dari lelaki.sabda Rasullah:" Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa org yg penyayang tidak akan sia-sia.

2. Haidh seorang wanita menjadi penebus dosanya yang lalu .jika pada hari pertama haidnya dia membaca "alhamdulillahi'alaa kulli halin wa astaghfirullah ( segala puji bagi Allah dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa),maka Allah SWT akan membebaskannya dari neraka dan dengan mudah melalui shiratul mustaqim dengan aman dari seksa.bahkan Allah Swt akan mengangkatkan darjatnya sama seperti darjat 40 orang syuhada apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidnya..

3. 2 rakaat solat seorang yg hamil adalah lebih baik drp 80 rakaat solat seorang wanita yg tidak hamil.

4. Wanita yg hamil akan mendapat pahala pada siang hari.

5.Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya akan dikurniakan oleh Allah SWT satu pahala haji.

6. Sekiranya seorang wanita meninggal dunia didalam tempoh 40 hari selepas bersalin daia akan dikira sebagai mati syahid.

7. Seorang wanita yg menyapu lantai dengan berzikir kpd Allah SWT akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah.

8. Apabila dua org ibubapamu memanggilmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

9. Apabila seorg wanita mgerjakan solat 5 waktu,berpuasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta mentaati suaminya, maka pasti akan masuk syurga dari mana saja yg dikehendaki.

10.Seorang wanita yg menghiburkan hati anaknya , maka Allah SWT akan memberikan 12 tahun pahala ibadat kepadanya.

  ' Dalam Kelembutanmu,
    Ketegasanmu tak tergugah,
    Dalam penuh rasa malumu,
    Suaramu menggegar dunia,
    Disebalik halus jari jemarimu,
    Tergenggam utuh janji setia.

    Wahai bidadari syurga...
    Kau Tambat hati pada yang Esa. '


Sunday, 17 April 2011

~Pepatah Cinta~




Kepada yg masih SINGLE...



Cinta ibarat kupu2. Makin kau kejar, makin ia menghindar. Tp, bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga. Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti, tp cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan pd seseorang yg layak menerima.


Kepada yg ragu2 dgn PERNIKAHAN...

Cinta bknnya mencari seseorang yg "SEMPURNA", tetapi menemukan seseorang yg mampu menjadikan dirimu sempurna.

Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL...

Jgn katakan "AKU CINTA PADAMU!" bila kau tdk benar2 peduli. Jgn bicarakan soal perasaan bila itu tdk benar2 ada. Jgn kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main2 dgnnya. Jgn menatap ke dlm mata seseorang bila apa yg kau lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tdk berniat langsung "UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh.

Kepada yg PATAH HATI...

Sakit... patah hati... bertahan selama kau menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana kita mengatasi rasa sakit itu, tetapi adalah apa yg boleh diambil sbg pengajaran dan hikmahnya.

Kepada yg BELUM PERNAH JATUH CINTA...

Bagaimana kalau jatuh cinta? Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jgn sampai terjerumus. Biar selamba tp stabil. Berkongsilah tetapi jgn tak adil. Cubalah utk memahami tetapi bkn bermakna tdk boleh meminta apa2. Bersedialah utk terluka dan menderita, tetapi jgn simpan semua rasa sakit jika itu yg benar2 dialami.

Kepada yg ingin MENGUASAI...

Hatimu patah melihat org yg kau cintai berbahagia dgn org lain, tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa org yg kau cintai ternyata tdk bahagia dgn mu.

Kepada yg takut MENGAKUI...

Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dgn seseorang. Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan dgn mu. Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila org yg kau cintai, langsung tdk mengetahui perasaanmu terhadapnya. 

Kepada yg masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YG TLH PERGI...

Hal menyedihkan dlm hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau tlh mensia-siakan masa bertahun-tahun utk seseorang yg tdk layak. Kalau sekarang dia sudah tdk layak, 10 thn dr sekarang pun dia tetap tak akan layak. Biarkan dia pergi dan lupakan. 

Cinta memang indah tp byk ranjau onak berduri didlmnye.....

p/s : cintailah seseorang yang halal untukmu, nescaya dirimu akan mengecapi kebahagiaan dunia dan di akhirat..cintailah seseorang itu kerana agamanya...dan cintailah dia namun jangan membatasi cintamu kepada Allah swt.

Saturday, 16 April 2011

(◕‿◕✿) TragediS SediH SaHabatKu..

        Ting tong..ting tong..arrrrrggg..memekak betul jam loceng nie..ermm..nak buat apa weekend niee..sedapnyerr peluk bantal golek niee..ehhehe..guling punyer gulingg..alamakkk.."mummy" dah kul 10.oopagi ahaakkss..pemalasnyer aku nie rupanyer..tue arr berFB ag sampai pagi..kihkihh..


        Apa ag..melompat bagai katak..dr katil..poyos..kalo ada org conFiRm tergelak sakan..tgk lompatan aku tuee.cam kera kena belacan..kihihh..wow..mandi lama gak..ehheh..but bukan mandi wajib yer..mandi wajib ada 2 sebab..sbb dtg bulan mgambang atau buat gitu2..kihkihh..apa yg aku melalut nie..errmm..setelah pakai produk Kesayangan ku 'DOVE'..terbaulahh harumm semerbak..sapa nk kiss confirm 2 kali kiss..wangi..aku mmg minat gile produk nie dr zaman remaja ag..nie ada ag 1 produk aku suka pakai brgn body shop..bau vanila..manis gitu..pas sembur kat body rase cam nk geget jerr..nasib aku xde scandal kalo x confirm aku suruhh dia kiss n geget kuat2....ahakkk..iss iss..wat dosa jer..no no no..huhuhu


        Tertiba aku terpandang satu rantai silver berbuah bentuk 'LOVE'..tertiba hatiku berasa sebak sangat..tanpa aku tak sedari air mataku mgalir..bagai hujan..alahaiiii..apalahh aku tiba2 'touching' plak niee..hampir 16 tahun aku myimpan khazanah tuee..kalo korang tgk confirm dah buang dlm tong sampah..


  ahahah..inilah Rantai keSayangku..dah xleh nk pakai dah berkarat..but ianya         
                                    tersimpan rapi dlm simpananku..


          Story nyer bergini..dulu time sekolah menengah..mber aku buat birthday party kat Taman Reaksi..ehehee..mber aku tue namanyer Norbaizura ..opss..sorry zura mention nama..pastu biaserlahh..bergambar sakan..cam artis..nk jadi artis but tak layak..tak cukup syarat..ahahha..and then pastu Zura niee..hantarlahh pic tue dlm majalah..zaman dulu..takde cam skg..berFb,email..whateverlahh..nk pakai internet apalah ag..nk plak handphone..ahhaha..kolot skit..xmaju cam skg..


        Korang nk tau..tiap2 hati aku dapat surat..byk plak tuee..time tue aku memang TERASA CAM ARTIS..tak sangka aku ramai peminattt..arrr TIDAKKK..aku pun apa ag..balas arr surat2 tue...dlm byk2 yg still lama ada 2 mamat tue..yg PERtama namanyer Yazid ,mamat nie Tinggal kat SABAH..yg nie smpai skg..aku still contact..but tak pernah jumpa pun..persahabatan terjalin yg benar2 ikhlas..miskipun xjumpa..pasal Yazid nie aku cite next time k..ok yg sorang ag nie..Namanyer Fadly..tak ingt nama penuh tapi aku panggil Fadly jerr..duk IPOH,Perak..


     Fadly nie selalu call aku..n berutus surat ngn aku..sehinggalah..aku berkerja di JKR Raub ketika itu..Setiap kali Birthday selalu aku dapat Hadiah dari dia..wowww..bestnyerr..rase cam dihargai sangat2.salah satu RANTAI NIE..rase cam nk kiss jer..but jgn noty2..dosa tau!!ehheh..dia selalu cakap " Awak..bertahun2 kita kenal kan..teringin nak sangat2 jumpa Awak"..bolehlahh awakk..cukuplahh sekali jer saya jumpa awakk..nanti saya takut tak sempat jumpa awak....pleaseee..."dgn nada sedihh...time tue..biaserlahh..aku nie..bukan xcaya ke dia nak jumpa2 nie..walaupun aku nie jenis yg suka NOTY2 but SaFEtY FirSt..bab2 nk jumpa nie aku payahh sikit..ehehee.Selalu si Fadly nie cakap gitu..sehingga aku rase tak sampai hati..dlm hati aku mcm2 persoalan..n bila tengok keikhlasan dia..aku punn..jumpalahhh..


   Time tue aku dah pakai kete Satria..mula2 start keje itulah kete ksayanganku..kete tue aku drive sehingga sampai kat 'GENTinG SempaH"..itulah tempat berSejarah bgku..tempat yg Kitaorg Jumpa..Masa nk jumpa tuee..hati aku mcm2 rase..ehhe..biaserlahh first time jumpakan..NerVouSS!!uhukss..Tertiba ada mamat myapa aku dr belakang..wow..hensem gak mamat nie.GATAI betul aku nie!!!.oooo..inilahh rupanyer FADLY..kihkihh..sebelum nie aku tgk dlm gambar jer..poyoss aku niee!!time tue aku tak tau yg dia nie datang n naik apa..takkan nk tanya plak..but aku tau..memang bersungguh dia datang jumpa aku!!


            Hari bersilih,hari,bulan bersilih bulan..n Whateverlah..aku tertanya2 mana perginyerr si mamat sorang nie..FADLy.."ohh..fadly mana ko yerr...time birthday aku ingat..tak de hadiah ker untuk aku"..ehhehe..puas aku tunggu msg atau call dr dia...pelikkkk!!Sehinggalahhh...di satu hari...aku dapat 1 panggilannn..dr no yg tak aku kenali.seorang makcik..." Assalamualaikummm..nie Fizah ker? yer makcik..nie sapa nie?Tabahkan hati yer anak..bila dengar berita nie..time tue aku rase cam..kaki tak terpijak di bumi yg nyata..FaDLy tue anak makcik..n makcik tgk ada no phone n msg dr anak nie..Makcik nak bagitahu.."FADLY dah selamat DIKEBUMIKAN bulan lepas.."Ya Allah..Tabahkan hatiku..time tue aku rase ada air mgalir kuar dr mataku...tersedu sedan aku..menangiss..patutlahh..dia nk sangat jumpa aku..aku baru teringat kata2 dia dulu" " Awak..bertahun2 kita kenal kan..teringin nak sangat2 jumpa Awak"..bolehlahh awakk..cukuplahh sekali jer saya jumpa awakk..nanti saya takut tak sempat jumpa awak....pleaseee...WHY aku tak perasan kata2 dia tue...Ya Allah...Ketahuilahh FadLy..Sesungguhnya..Awaklahh SAHABATku..yg paling saya sayang..miskipun hanya sekali kita berjumpa..Terima kasih SEGALANYER..MoGa Allah SWT,menempatkan AWAk ke dLM GOLONGAN oRAng2 Yg BERimaN...setiap kali lalu di GENTING SEMPAH pasti aku teringat...Kau PERGI TAnpA PESAn...PERgi BUAT SELAma-LamaNya...sob sob sob...


* Marilah kita sedekah AL- FATIHAH buat Arwah FADLy..tanpa aku sedari..aku menaip2 cerita n coretan nie..dgn linangan air mata..sukar utk aku kawal..but inilahh hakikatnyerrr...setiap kali aku teringat padanya..kaulahh sahabatkuu dunia n akhiratt....

~ Uhukkss..adakah U all TerseNyum bila Terbaca msG gini!!

Contoh SMS Orang Yang Tengah Gila Cinta



1. hai boleh sayer kenal sayer tertarik dengan perwatakan sopan awk, da lamer sayer perhati awk,awk budak baik n tertarik ngan tudung labuh awk...... sayer harap kiter boleh berkenalan.. ..ukhwah fillah eh orang kater... sayer x pandai sangat arab...

2.terima kasih menerima sayer, sayer akan try sedaya mungkin menjaga awak dan mengikut syariat,sayer tau sayer bukan baik, tp sayer sentiasa cuber terbaik untuk awak...

3. ingat tau,keluar jaga aurat, jangan bagi orang nampak... kuar ngan kekawan tau, balik kntek,,, sayer doakan awk.

4. wak, nape x kntek sayer, sayer risau awak kuar lelamer... ye,,,sayer x der hak, sayer tau sayer percaye awk, tp sayer x tau nak kater mcmmaner,kiter x bertemu selalu, just nampak dari jauh jerkan..., tp sayer rase awk mcm berada depn sayer...mungkin nie yang orang kater cinta kot, wak, wak cinta sayer? x nak bagitau,,, tp sayer tau awak cinta sayer... awk da malu nak jalan tempat sayer lepak sebab malukan... hehehr...tq. ..sayer cinta awk...

5. wak, selain family, wak sayang siaper? saper sayer dalam hati awk?

6. wak, dari kawn kiter just panggil sayer awk jer, mcm sayer x istimewa untuk awk jer;)sayer teringin gak nak jadi mcm kawn sebilik sayer nie, panggil sayang... bolelah, bukan salah pun, just panggilan jer...tq sayang...

7. yang, kekadang sayer tengok ayg nie mcm x percayer sayer je,,, yela, sayer just tanyer awk pakai ape jerkan ;( hehehe... yer tq bgtau, makin sayang sayer kat awk...

8. yang, sayer nak ayang tau, ayang lah segalanyer untuk sayer, sayang la pemberi semangat untuk sayer... yang, sayer harap ayang n sayer x der rahsia lg...jgn risau, ini kan membuktikan sayer take care ayang kan... so, jangan risau k, yer... sayer akan jaga ahsia kiter... just msg je kan...

9. ayang dah lamer kiter msg, boleh x kitr jumper? yer... ayang bawa lah kekawan k,,, tq yang...

10. tq panggil sayer ngan panggilan abg,,, abg tunggu da lamer da,,, abg tau, kiter x leh pakser dalam perhubungan. ..

11. ayang, wat pe 2, nak cakap cikit, naper ayang bawa satu batalion nak jumper abg?? ayang x percayer abg eh....

12. ayang kiter jumper k,,, abg suka ayang pakai tudung yang sayer beli 2, yang mcm wardina 2, bukan ayag x cantik, judt makin cantik,,,,nipis sikit jer..kiter jumper nanti ayang bawa la sorang jer k...

13. ayg,abg nak mintak maaf dengan aper yang jadi... abg td tersentuh jari ayg, tq yang, tol ckp ayang, tersentuh x per...makin la tebal cinta abg kat ayang.. ayang suker jumper abg?tq yang, td cian tengok kawn ayang duk je diam,...yer. .. nanti abg bawa kawn abg, leh dier borak kan...yang, abg suker tngk mater ayang,malu malu lak dier,,,ayang td cantik...

14. tq jumper td,ayang cantik... abg romantik pun salah ker? suker abg romantik eh, td jumper da berani tenung abg.... tq.... tengk kwn ayang n kawan abgmcm melekat jer... senang la kiter jumper... tengk, ALLAh membrkati kiter...ayang da solat? doakan abg sekali k...

15. yang,just nak tanyer... ayang cintakan abg berape peratus?aper tandanyer? 50% je...yang, nak tanyer, rambut ayang pnjng x, just terpikir,,,,

16. td terbeli tudung pendek, ,,, yang bg kat ayang tu...yang, bg lah gmbr ayng special untuk abg pakai tudung 2...cantiknyer ayng...gmbr nie abg wat wallpaper hp...

17. yang, cintakan abg berape peratus?sepenuh hati? tq!!!!!!! ilove u sayang....

18. yang, da lamer kiter couple, x kan abg pegang tangan nak mara, ayang kan milik abg...tq paham abg...

19. kater ayang cintakan abg sepenuh hati... kalu ayng cintakan abg aper buktinyer yang,,,,

------------ --------- --------- --------- --------- --------- ---------------------------

Adakah anda salah seorang yang tersenyum apabila membaca perenggan-perenggan di atas? Saya adalah salah seorang yang tersenyum.

Senyum tersebut yang pada mulanya rasa suka bertukar menjadi benci. Senyum bertukar pada pemikiran. Berfikir akan sebuah lagi sifat-sifat najis yang berada di dalam diri kita semua.

Percaya ataupun tidak, ayat-ayat najis di atas turut digunakan oleh individu yang mengaku memperjuangkan Islam dan mengaku berdakwah.

Seperti saya contohnya, dengan lantang saya menulis, bercakap di majlis-majlis keramaian dan usrah tentang dakwah, marhalah, takwin, tanzim dan sebagainya namun apabila berada di belakang ahli jemaah lain, menjadi taik, menjadi najis kepada perjuangan Islam. Atas kesedaran betapa kotornya najis ini, maka ia perlu di istinjak!

Jika di lihat rentetan perenggan di atas, ia adalah satu proses merosakkan masa depan seorang ahli jemaah. Ramai ahli jemaah yang keluar dari jemaah berpunca seperti kes di atas. Mereka keluar jemaah kerana berasa seronok dengan buaian nafsu dan sedar pada masa yang sama, jemaah melarang perbuatan itu. Setelah barangkali melakukan istikharah (istikharah taik kucing), maka dia membuat keputusan melepaskan jemaah bagi meneruskan agenda hidupnya yang dirasakan amat seronok dan amat termotivasi iaitu cinta!

Seronoknya bercinta. Semua orang tahu. Ramai yang telah dan sedang mengalaminya. Bercinta sesama ahli jemaah terasa bagaikan sebuah perjuangan Islam yang indah. Setiap hari, bahkan mungkin setiap setengah jam, ada saja sms -sms peransang berjuang, sms tazkeerah, sms khaifahaluk, sms apa sahaja tentang Islam! INDAH! Sangat Indah! Siapa yang tidak suka akan sebuah keindahan? Semua orang suka. Semangat berjuang membuak-buak. Keinginan berjuang mendesak-desak. Masakan tidak, cinta dan berjuang adalah nikmat yang sangat istimewa. Bila keduanya bercantum, maka nikmat itu menjadi kuasa dua. Tentulah seseorang yang bercinta dalam jemaah itu menjadi hebat, mantap dan sebagainya.

Namun, ramai yang terlupa, nikmat berjuang bukanlah dibuktikan melalui rasa seronok, rasa riang, rasa gembira, rasa suka. Nikmat Cinta memang dibuktikan dengan perkara tersebut, tetapi berlainan pula dengan nikmat berjuang. Nikmat berjuang yang sebenar adalah ketika mana seorang pejuang itu diuji oleh Allah dengan sesuatu ujian. Berjuang dirasakan amat indah apabila ditentang, di halang dengan pelbagai rintangan. Itulah nikmat berjuang! Sama sekali bukan hanya sms-sms 'selamat berjuang' daripada seorang kekasih. Bukan sms peneman dikala hadir ke program jemaah. Bukan sms peringatan ketika dalam perjalanan ke program jemaah. Bukan bukan dan bukan! Itu bukan berjuang. Itu bercinta. Jemaah hanya spare part ketika itu..

~ Cinta Selepas BerkaHwin ~


                                                                 (o❤‿❤)o CiNTa SeLEpAs KaHwin..


Cinta bersemarak dengan nilai yang suci murni dari dosa dan noda akan menumbuhkan kebahagiaan dan kepuasan yang hakiki . Cinta sebelum perkahwinan adalah dengusan perasaan yang sering membawa imej yang pura - pura dan keterlaluan .

Luahan perasaan dan rengekan suara antara pasangan yang belum halal hanyalah membentuk cinta bernoda dan dikuasai oleh helah syaitan . Sungguh pun batas syariat cuba di pelihara namun menjadi suatu hal yang perlu dibimbangi apabila berlangsung hubungan cinta antara dua pasangan yang bukan mahram .

Sikap merahsiakan perhubungan antara pasangan bukan mahram ini antara api syubhat yang bakal membakar hangus benteng syariat antara mereka . Cinta di peringkat ini juga memberi kesan negatif kepada psikologi individu yang terlibat lantaran angan - angan dan khayalan yang sering menghantui .

Perkahwinan sebagai satu penyelesaian kepada konflik “ cinta lutong ” ini. Ianya akan mengajar erti realiti sebuah cinta . Cinta sejati adalah kemuncak rasa yang sukar dicapai . Pengorbanan dan ketabahan sebagai modal pokok kearah pencapaiannya .

Merentasi cabaran dan menyelami perasaan masing - masing ( antara kedua - dua pasangan ) akan menjelaskan nilai cinta murni yang suci dari penipuan dan khayalan bahkan penuh keinsafan dan tanggungjawab .

Tips cinta untuk kebahagiaan Bait Muslim 

Marhalah Amal Islami 

1. Pembentukan peribadi muslim
2. Pembinaan rumahtangga muslim
3. Membimbing masyarakat menuju Ilahi
4. Membebaskan tanahair dari belenggu penjajahan kuffar
5. Memulihkan kerajaan dari sampukan thoghut .
6. Penguasaan alam .

( Seringkali isu kegagalan rumahtangga di perkatakan sehingga ia memberi kesan buruk kepada pasangan yang akan berkahwin . Dapat disaksikan di negara - negara barat apabila muda mudi mulai bosan dengan perkahwinan lantas mengamalkan free sex .)

Rumahtangga yang berjaya ialah yang memiliki suasana asas sebagaimana yang disebut oleh Allah dalam firmanNya :

و من ءاياته أن خلق لكم من أنـفسكم أزواجا لتسكنوا إليها وجعل بينكم مودة و رحمة إن فى ذلك لأيات لقوم يتفكرون
( الروم 21 )

“ Dan diantara tanda - tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untuk mu isteri - isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan dijadikan diantaramu rasa kasih dan sayang . Sesungguhnya pada yang demikian itu tanda - tanda bagi kaum yang berfikir .”

Pendakian ke puncak amal Islami iaitu Ustaziatul Alam ( Penguasaan Alam ) mestilah melalui beberapa marhalah dan aqabah . Bait muslim sebagai marhalah kedua merupakan aqabah yang sukar didaki dengan penuh jaya dan gemilang . Ketabahan , kesabaran dan kebijaksanaan antara prinsip untuk berjaya .

Rumahtangga pejuang Islam

Aktivis gerakan Islam ( samaada pihak suami atau isteri ) sewajarnya memandang serius urusan mengenderai rumahtangga muslim agar ia tidak menjadi sebab gugurnya seorang aktivis . Penegasan ini dibuat memandangkan keaktifan pejuang memungkinkan rumahtangga terabai , sedang rumahtangga muslim adalah markaz terbaik untuk pengkaderan generasi akan datang yang bernaung di bawah lembayung Al-Quran dan jihad .

Kedua dua pihak ( pasangan suami isteri ) mesti memahami penglibatan aktifnya dalam gerakan Islam tanpa ia sendiri turut memahami bahawa rumahtangga muslim adalah salah satu agenda gerakan Islam , mencetuskan ketegangan atau kehambaran dalam hidup berumahtangga .

Kebijaksanaan menyusun program menurut prioriti mampu menyelamatkan keadaan . Suatu noktah penting yang memerlukan sebuah keinsafan bersama , bahawa rumahtangga yang gagal dan hambar adalah antara jalan rentas menuju ke garis penamat bagi episod perjuangan seorang aktivis .

Tips cinta untuk suami 

1) Bersikap baik dan lembut dengan isteri
2) Menjaga kehormatan rumahtangga dan tidak terburu menerima fitnah
3) Jangan sekali - kali memukul isteri dan penuhi keinginannya dengan baik
4) Bersabar terhadap karenah isteri
5) Mengendali nafkah dengan ( tidak bakhil dan boros )
6) Bergurau senda dengan anak dan isteri ( berkasih sayang dan mesra )
7) Membantu tugas - tugas isteri dirumah
8) Jujur dan menepati janji dengan anak dan isteri
9) Bertanggungjawab dalam memimpin rumahtangga
10) Tidak bermesra dengan wanita lain
11) Menjaga rahsia isteri
12) Tidak merendah - rendahkan isteri di hadapan orang lain
13) Tidak makan hasil kerja isteri .

Tips cinta untuk isteri 

1) Berterima kasih diatas pemberian suami dan senantiasa mengenang jasanya walaupun kecil .
2) Segera memenuhi permintaan suami
3) Bertindak diatas keizinan suami , jangan sekali kali mengangkat suara .
4) Pastikan suami tidak menemui sesuatu yang buruk pada isteri
5) Pastikan suami tidak mencium melainkan bau yang wangi
6) Jaga hartanya dengan sebaik - baik tadbir
7) Jaga maruahnya dengan sebaik - baik taqdir
8) Jangan mengingkari suami dan merahsiakan sesuatu daripadanya
9) Membantu urusan perjuangannya
10) Berkhidmat ikhlas dan aktif untuk ketenangan suami
11) Berlembut apabila dimarahi dan senyum apabila digembirakan
12) Mengekalkan sifat malu terhadap suami dan bijak menutur kata dihadapannya .
13) Menghormati keluarga suami
14) Menjaga rahsia suami

Tips cinta untuk kedua suami isteri 

1) Persefahaman

2) Ta'awun ( bekerjasama )
3) Wujudkan suasana romantis
4) Atasi bebanan kerja
5) Kepuasan seks
6) Elakkan sikap suka mengkritik pasangan
7) Saling percaya mempercayai diantara satu sama lai
8) Menghayati amal Islami
9) Kebijaksanaan mentadbir dan menyelesaikan masaalah rumahtangga .

Penutup

Hidup manusia menjadi pasif tanpa cinta bahkan bertaraf durjana tatkala tiada nilai cinta rabbani yang menjadi asas pergerakkan manusia membebaskan diri daripada kepungan api neraka Allah . Justeru itu cinta harus dipertemukan dengan fitrah demi kesejagatan Al hayah ( kehidupan ) anugerah Ilahi .

Manusia wajib menyintai Allah swt , Rasul saw dan sesama mukmin sebagai teras pembinaan Daulah Islamiyyah Al Fadhilah . Tanpa cinta berperspektif Islam , dunia akan binasa dan musnah dek kemarau nusrah ( pertolongan ) dan hidayah Ilahi serta permusuhan manusia akan berpanjangan.

Nilai cintalah , ummat menjadi satu Izzah ( keunggulan ) menjadi milik mereka. 

“ Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali Allah dan janganlah kamu berpecah belah dan ingatlah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu dahulu bermusuh - musuhan , maka Allah menyatukan hati - hati kamu , lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah bersaudara dan kamu telah berada di jurang api neraka , lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya . Demikianlah Allah menerangkan ayat - ayatnya kepadamu agar kamu mendapat petunjuk .”


Friday, 15 April 2011

Who i??

                                
                                                        ~ DREAMY , BLURRY & SWEETY ~
Assalamualaikum..

~ Who i ?ehhe.. i am what i am and that's what i am..dont try to change me...in any way ever..ahahah..ok first of all, you guys might be wondering,who Norhafizah and Hafizah..ehheh..it me!!Well, i get that a lot lately.My Birthday name Norhafizah Borhan same name my Facebook name.But i like n prefer people calling me Fizah instead,cause it's short name and much easier to remember right?

~ Hahaha..I am 29 years old this years but many people ask me,younger than my age..ahaha ~lol~but i am not sure why people are making such a different impression on my look and age these days,may be my body is small..uhukkksss..
~ Actually..my works is Technicion at Jabatan Kerja Raya . formely i study Civil Engineering ( Diploma) at Polytecnic Sultan Haji Ahmad SHah , Kuantan , Pahang.

~ About my self..well i am not perfect girl..but i cant try what can i do..ahahha..ok..