Bahan-bahan
Daging - fizah suka guna daging batang pinang sebab x liat.
kicap kipas udang
Bawang Besar
Lada Kering
Minyak masak
Gula melaka atau gula kabung
*Bahan2 tadi mengikut sukatan sebanyak mana kuantiti daging.
Cara Penyediaan ;-
*Mula2 rebus daging sampai abis air..tapi kalo guna daging batang pinang tak payah rebus , potong daging ikut bentuk yg disukai,perap dengan kicap manis kipas udang, kemudian perapkan dia dan goreng.
*Lada kering direbus & diblender bersama bawang besar.
*Tumiskan bahan2 yg diblender dengan minyak sedikit sahaja sampai garing,kemudian masukkan gula kabung@gula merah ,ditambah kicap kipas udang dan masukkan daging yg telah digoreng tadi.
*Letakkan garam mengikut rase tapi fizah letak sikit jer utk tambah rase jer,xpayah pun xper..
No comments:
Post a Comment