Pages

KeCintAAn KpD ALLAH meLingKuPi hati,KeCinTaaN inI MembimbIng HaTi Dan BahKan MenaMbaH Ke seGaLa HaL

kupu-kupu

Photobucket

Monday 15 August 2011

Daging Rendang Dengdeng Pekan

Resipi nie dapat dari Orang Pekan...TQ buat Rosmanisah ,sebab dia org pekan dr dialah dapat resipi nie..so daging rendang dengdeng nie khas utk member yg kgnya di Pekan...

Bahan-bahan
Daging - fizah suka guna daging batang pinang sebab x liat.
kicap kipas udang
Bawang Besar
Lada Kering
Minyak masak
Gula melaka atau gula kabung

*Bahan2 tadi mengikut sukatan sebanyak mana kuantiti daging.

Cara Penyediaan ;-
*Mula2 rebus daging sampai abis air..tapi kalo guna daging batang pinang tak payah rebus , potong daging ikut bentuk yg disukai,perap dengan kicap manis kipas udang, kemudian perapkan dia dan goreng.

*Lada kering direbus & diblender bersama bawang besar.
*Tumiskan bahan2 yg diblender dengan minyak sedikit sahaja sampai garing,kemudian masukkan gula kabung@gula merah ,ditambah kicap kipas udang dan masukkan daging yg telah digoreng tadi.
*Letakkan garam mengikut rase tapi fizah letak sikit jer utk tambah rase jer,xpayah pun xper..





No comments:

Post a Comment