Pages

KeCintAAn KpD ALLAH meLingKuPi hati,KeCinTaaN inI MembimbIng HaTi Dan BahKan MenaMbaH Ke seGaLa HaL

kupu-kupu

Photobucket

Friday, 6 May 2011

Perangkap Cinta

              Adakalanya kita merasakan cinta itu manis bila,diungkapkan,tetapi ia lagi terasa manis bila disulami dengan batas2 syariat. kita sering dan mudah mengucapkannya tetapi adakah kita sedar yang cinta itu merupakan jerat samar syaitan laknatullah, jika kita tidak memahami dengan sebenar-benarnya apa erti cinta yang digariskan oleh syarak. kita imbau kembali sejarah lampau banyak memaparkan kisah2 cinta yang murahan. cinta yang hanya didasari dengan nafsu dan pujuk rayu boleh membuatkan hati kita penuh dengan kelodak2 noda dan dosa.
        kita cuba renungi dan menghayati apakah sebernanya apakah cinta yang dikehendaki di dalam islam. tidak salah kita menyukai seseorang dah sememangmya fitrah manusia mencari sumber kasih sayang yang berlainan jenis. kita selami pada masa kini apabila mereka yakni yang mengamalkan cinta murahan sanggup menggadai maruah dan ada juga yang mencari alternatif melarikan diri dari rumah disebabkan tiadanya nilai kasih sayang di dalam keluarga tersebut. mungkin juga keluarga tersebut tidak mengamalkan ajaran rasullulah yang menerapkan sakinah,mawaddah, dan rahmah di dalam setiap tindak tanduk dan peribadi ketua keluarga tersebut.
       Seharusnya ketua keluarga diibaratkan seperti kapten yang mengnahkoda kapal,jika ada sesuatu yang berlaku kapten tersebut haruslah menyelesaikannya secepat mungkin,jika tidak akan karamlah kapal tersebut. begitu juga di dalam kehidupan kita seharian,sebagai seorang suami,lelaki,dan yang sewaktu dengannya marilah kita buka mata dengan seluas2nya adakah kita layak menjadi seorang lelaki jika kita tidak mampu mengawal kuasa yang telah diamanahkan kepada kita! ingatlah wahai teman2ku bukalah kitab2,dengarlah kata2 hikmat, dan munasabahlah diri kita dalam melusuri dunia yang haru biru ini kita haruslah bangkit membela nasib orang yang kita pimpin,jika tidak maka kita akan di tanya apakah kita sudah melaksanakan amanah yang diberikan pada kita.

No comments:

Post a Comment