Pages

KeCintAAn KpD ALLAH meLingKuPi hati,KeCinTaaN inI MembimbIng HaTi Dan BahKan MenaMbaH Ke seGaLa HaL

kupu-kupu

Photobucket

Thursday, 2 June 2011

Sedikit Cahaya untuk Muslimah


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

wahai saudariku... 
Salam penuh kerinduan buat sahabat muslimat yang kusayangi, harap kalian semua sentiasa dipayungi rahmat dan kasih sayang Al-Khaliq, dipermudahkan di dalam segala urusan dan dijauhkan daripada azab api neraka ... amin ...
 
Saudariku,
andai kau bersedih kerana dosa-dosamu, ketahuilah bahwa Allah akan mengampuni orang yang memohon ampun, akan memberi kepada yang meminta dan menerima yang bertaubat. 

Jadikan semua itu sebagai jambatan utk kau menjadi lebih baik dari sebelumnya bukan semakin lemah!.Marilah,hulurkan tanganmu bersamaku untuk kita mengejar cinta Rabb..sungguh! aku tak mau kamu sendirian menyesali dosa-dosa dan mencari jln menuju cahaya sendirian seperti aku dahulu yang pernah ditinggalkan ..  terkapai2 mengutip sisa semangat yg hilang. Krna aku bimbang,kamu tak kuat..krn perubahan itu membutuhkan bimbingan dan dorongan. 
 
Dan Jika kesedihan bertandang, perihatinlah dengan orang yang lemah,kamu akan bahagia. Penuhi hajat yang memerlukan, kamu akan disembuhkan. Jangan bawa kebencian, kamu akan dihargai. Sesungguhnya Allah bersamamu, para malaikat memohonkan ampunan untukmu dan syurga telah menantimu.Bersikap optimislah dalam hidup dengan berbaik sangka kepada Allah. Nyahkanlah segala duka dengan mengingat semua nikmat yang telah dikuniakan kepada kamu. Ingatlah bahwa di dunia ini tiada kebahagiaan yang sempurna, kerana tidak seorang pun di dunia bisa mendapat segala keinginannya. Ingat saudariku..jgn letakkan dunia di hatimu tetapi letakkanlah ia ditanganmu supaya mudah kau mengawalnya.

Renungkanlah..
Renungkan
wahai saudariku, adakah kesedihan dapat mengembalikan apa yang telah luput, kecemasan dapat memperbaiki kesalahan? Lantas apa gunanya kamu bersedih?. Berdoalah supaya memperoleh ketenangan dan pemeliharaan.Yakinlah..kamu sebenarnya cukup hebat..hebat jika meninggalkan kesedihan itu dan menggantikannya dgn semangat tuk merubah diri yg jitu dan mantap. Jika dulu dizalimi.. siramilah api kebencian kamu dengan cara memaafkan setiap orang yang pernah berbuat salah kepadamu. Ketahuilah, setiap perbuatan akan ada balasannya dari RabbMu,trus mengapa kita yg ingin menghukum?..serahkan semuanya kepada Dia untuk membalasnya. Serahkanlah urusan makhluk kepada Penciptanya,jangan peduli setiap pendengki dan orang yang suka mencari musuh.

Untuk akhirnya, ketahuilah bahawa Allah sentiasa bersamamu, jadi tidak ada alasan untukmu merasa takut. Tetapi jika kamu memusuhi Allah maka tidak ada lagi tempat  bergantung harap. Jadikanlah dirimu memakai akhlak mulia supaya kamu lebih indah dibanding jambangan bunga.

-Ingatlah
bahwa mencari bahagia itu tidak ubah spt menanam bunga mawar. Sebaik ditanam tidak terus berputik, tetapi biarlah ia tumbuh dan membesar lebih dahulu ...
No comments:

Post a Comment